Worlds 2015


Op dit moment wordt in Paracas (Peru) het wereldkampioenschap Sunfish gezeild. Tot vorige week was de verwachting dat het een lichtweer regatta zou worden… niets blijkt minder waar!
Ton Nuijten van Team Bonaire doet verslag:
Race 1-3
Ruim twee uur voor de start hebben de meesten hun zeiltjes al gehesen en draagt het geluid van al die klapperende zeiltjes bij aan de voelbare spanning die er heerst. We zeilen in onregelmatige groepjes naar de start. De vlag valt. Iedereen spuit weg. Als deelnemer kan je daar niet echt van genieten, je bent alleen maar bezig met de bootjes direct naast je. Dreigt hij de wind uit je zeilen te nemen, komt er een bootje aan die voorrang heeft? Het is met 53 bootjes aanmerkelijk drukker dan een normaal wedstrijdje op Bonaire. Daar zijn de verschillen ook vaak zo, dat je al gauw geen last meer van elkaar hebt. Hier niet: constante hoogspanning. Het gaat best lekker. Ik zit kort achter Sipke. Ik zie Kabes als een van de laatste omhoog zeilen. Raar. In het laatste rak omhoog breekt ineens mijn hangband uit mijn boot. Ik lig achterover in het water en heb de boot nog vast aan mijn schoot (touw waarmee het zeil aangetrokken wordt. Gelukkig zit ik er weer snel in en kan aan mijn tenen hangend de race uitzeilen. Ik zie bij de finish meer bootjes achter me dan voor me. Tevreden gevoel overheerst over het baalmoment. Tweede start. Heb een hele goede start en zit tussen de eerste 10 boten omhoog te zeilen. Dichterbij de bovenboei komend krijg ik steeds meer pijn in mijn tenen en schenen. Het is zo geen doen. Na de bovenboei zeil ik terug naar huis en vind gelukkig redelijk snel een paar mannen die me helpen. De hangband wordt met grotere schroeven opnieuw in de boot vastgezet. Op hoop van zegen weer het water op en ben net op tijd voor de derde start. Heb een hele slechte start, maar merk dat ik er zo hier en daar eentje voorbij zeil. Mijn gooseneck schuift naar achter. Nou dat weer!! Snel het dipje overboord gooien en het beste er nog uit halen. Een paar gaan me voorbij en ik eindig als 19e. Met hele gemengde gevoelens zeil ik terug naar huis. Er had meer in gezeten…. Bij Kabes bleek vlak voor de eerste start zijn gooseneck afgebroken te zijn. Dat heeft hij op het water provisorisch gerepareerd met een touw. Hij was daardoor te laat aan de start en kon de ander races ook niet helemaal optimaal zeilen. Jammer. Brayan zeilt vrij constant ongeveer in de middenmoot, Yellowman zit wat verder naar achter. Te veel wind voor hem. Sipke vaart goed, geeft in de tweede race iemand geen voorrang en de twee strafrondjes werpen hem wat plaatsen terug. Na drie races staat hij op een keurige 8ste plaats. Opa staat 30ste, Brayan 31ste,  Kabes 42ste en Yellowman 46ste. Vanmiddag belooft het weer flink door te waaien. Leuk, mits het materiaal allemaal goed blijft.
Race 4-5
Rond negen uur stond er al een aangenaam windje. Wat vroeg voor hier. Het gaat hier namelijk steevast pas zo rond een uur of een lekker doorwaaien. Enkelen zijn hun bootjes al aan het prepareren of nog repareren. Ook ik pruts wat aan mijn bootje. Gezien de windverwachting trim ik mijn zeil op “flinke wind”, zeg maar 22 to 25 knopen, windkracht 6.
We gaan het water op. Het waait inderdaad flink.
Mijn grootste opponent is Jim Koehler (4507) voor het ” ouwelullen”-klassement is niet bij de start.
Ik heb een geweldige start. Yes. Dit wordt mijn dag!
Iedereen wordt teruggeroepen. Er wordt opnieuw gestart. Mijn concurrent zie ik aan komen zeilen en is net op tijd voor de nieuwe start. Na een waardeloze start vaar ik op een gegeven moment naast hem en langzaam maar zeker ook voorbij. Dat is lekker. Heel lekker. We zijn bij de bovenboei en ik laat mijn schoot vieren en merk dat mijn voet tegen het schootblok getrokken wordt. Mijn schoot zit strak om mijn voet gewikkeld. Ik moet weer oploeven om mezelf te bevrijden. Vrijwel iedereen gaat me voorbij. Terug omhoog zeilend haal ik er weer een hoop in en vlak voor de tweede keer bovenboei haal ik hem weer in. Yes. Mijn voet is vrij.
Omlaag zeilend prikt mijn boeg zich ineens in een golf en draait een spontane pirouette en salto tegelijk. Bij kunstrijden op de schaats zou het flink scoren denk ik. Ik lig ver naast mijn boot, die zich langzaam volledig omkeert. Het koude water doet je nog sneller zwemmen dan zou willen. Weer in mijn bootje zittend zie ik nog slechts een zeiltje achter me. Drama. We zeilen door en halen er weer wat in. Mijn concurrent krijg ik wel weer in zicht, maar bij de finish zit hij toch 10 plaatsen voor me.
Ik merk dat mijn powerdrankjes en -reepjes ergens in zee drijven….
Nieuwe ronde nieuwe kansen. Er staat ondertussen zeker 30 knopen, een dikke windkracht 7.
Weer een hele goede start. Kom vlak achter Sipke bij de bovenboei en rond de benedenboei zelfs voor hem. Nr 4507 zit net als de meesten een eind achter me. Het waait steeds harder. Hier en daar zie je iemand uitvallen. Gebroken giek en dat soort dingen. Bij de tweede keer bovenboei raak ik iemands uiterste puntje van de giek. “Protest” schreeuwt hij hard, terwijl hij er totaal geen last van had. Ik moet echter twee strafrondjes draaien. Bij een strafrondje moet je een keer overstag en gijpen. Nou is gijpen bij 30+ knopen geen feest. Na de twee rondjes ligt het hele veld voor me.
Diegenen die me goed kennen weten dat ik me op dat moment ook flink verbaal geuit heb. Ik zeil er nog wat voorbij en eindig vier plaatsen achter nr 4507.
Bezig zijnde mijn zeil nog meer te depoweren, wat door de ondertussen flinke golf niet meevalt, komt er een bootje van de organisatie die aangeeft dat de derde wedstrijd van deze dag gecanceld is. Aan de wal zie ik dat er maar liefst 12 de laatste race niet uit gezeild hebben. Sommigen ook de eerste race al niet.
Sipke staat na vandaag op een mooie 7de plek en ik ben ondanks alles twee plaatsjes gestegen en sta nu 28ste, nr 4507 op plek 24.
Sipke staat tweede bij de 40+, ik tweede bij de 60+. Twee andere oudjes zitten me op de hielen…
Brayan staat nu 35ste, Kabes 38ste en Yellowman 46ste.
Vandaag worden er maar liefst 4 races gezeild. We starten daarom al om 12 uur.
 
Professioneel fotograag Matias Capizzano maakt geweldige fotos. Bekijk ze op Facebook (een selectie), of op http://www.capizzano.com/2015sunfishworlds/
De officiele webstek is http://www.sunfishworlds2013.org. Uiteraard hou ik alles bij op http://www.sunfishworlds.org