SRCN

De Sunfish Racing Class Nederland is in 1980 opgericht nadat Ten Cate Sports de Sunfish in 1979 in Nederland introduceerde met een Wereldkampioenschap in Medemblik. Vervolgens heeft Ten Cate de boot een aantal jaren in licentie gebouwd. De klasse werd toendertijd flink door Ten Cate gepromoot en gesponsored. Henk Nauta was toen verkoopleider en stelde een Sunfishpromotieteam samen van jonge enthousiaste zeilers, die aan diverse grote zeilweken, zoals de Sneekweek, deelnamen.

Op 26 maart 1980 vond eigenlijk de oprichtingsvergadering plaats in het Postiljonmotel te Nulde. Het eerste voorlopige bestuur bestond uit: Jan Muntendam, Ward Eisenburg, Hans van der Brink (1ste voorzitter), Geert Dokter, Jan Dekker, Greet Dekker, Dhr. Van de Velde en Henk Nauta. Tijdens deze vergadering werd desgevraagd door Ten Cate geantwoord, dat er op dat moment 6 boten per dag gemaakt werden en dat het doel 2000 boten per jaar was! Zover is het nooit gekomen, want de productie werd door tegenvallende verkoopcijfers in Nederland en Europa in 1983 gestaakt. De mallen werden aan een Italiaans bedrijf verkocht.

In 1980 vonden op Aruba Sunfish Wereldkampioenschappen plaats en daaraan werd deelgenomen door Cor van Aanholt, Richard van der Wal, Jan Walig en Henk Nauta. Cor werd daar de eerste Nederlandse Sunfish Wereldkampioen.

De SRCN telt op dit moment zo’n 60 leden waarvan er ongeveer 15 actief wedstrijdzeilen.

Lidmaatschap

Door lid te worden van de Sunfish Racing Class Netherlands word je ook automatisch lid van de overkoepelende International Sunfish Class Association, waardoor ook deelname aan grote internationale wedstrijden zoals de Wereld- en Europese Kampioenschappen mogelijk is. Het eenmalige entreegeld is 5 EUR; een lidmaatschap kost 15 EUR per jaar.

SRCN Bestuur

Voorzitter: Albert Ytsma
Penningmeester: Marie Christine Breeveld
Secretaris: Greet Dekker-Bruning
Bestuursleden: Paul van Alphen, Han Bergsma, Terry van Velzen

Ereleden

Jan Walig
Greet Dekker-Bruning