De Sunfish

Al en Cort In 1941 begonnen Alexander ‘Al’ Bryan en Corlandt ‘Cort’ Heyninger met het bouwen van ijsboten. Om het hele jaar door te kunnen werken, zochten ze een zomerboot. Ze kregen een tekening in handen van een soort roeiplank. Met dat als uitgangspunt ontstond de “Sailfish”. De productie hiervan ging van start in juni 1945. Sunfish kit Er werden complete boten gebouwd, maar ook kant-en-klaar-pakketten. Hun bedrijf noemden ze Alcort, omdat dit alfabetisch voor ‘Cortal’ komt. Dankzij een artikel in Life Magazine nam de productie flink toe. De Sailfish leidde tot een aangepaste versie, de Super Sailfish en in 1952 de Sunfish.
Voor dit laatste boottype ontwierp Heyninger het Sunfish Logo door een cirkel op papier te tekenen mbv een muntstuk en daar vervolgens staart, mond en vinnen aan toe te voegen.
In 1959 begon Alcort met het gebruik van kunststof bij de bouw van de Sailfish en de Sunfish. Andere verbeteringen waren aluminum ‘booms’ (giek en ra) en Dacron zeilen ipv katoen. In 1970 kreeg de Sunfish het “kickup” roer systeem van de Minifish. In 1988 volgde de introductie van het North wedstrijdzeil. In 1994 is het huidige wedstrijdzwaard geintroduceerd.
Midden jaren ’60 kon Alcort de vraag naar boten niet meer aan. In 1969 leidde dit tot een overname van Alcort door American Machine and Foundry Company (AMF). De rechten voor de Sunfish worden in 1988 verkocht aan Pearson en 3 jaar later wordt SunfishLaser Inc eigenaar. In 1997 wordt de Sunfish samen met andere boottypes van SunfishLaser Inc. overgenomen door Vanguard Sailboats (Portsmouth). In april 2007 wordt Vanguard overgenomen door Gavel Securities Ltd.