SRCN

De Sunfish Racing Class Nederland is in 1980 opgericht nadat Ten Cate Sports de Sunfish in 1979 in Nederland introduceerde met een Wereldkampioenschap in Medemblik. Vervolgens heeft Ten Cate de boot een aantal jaren in licentie gebouwd. De klasse werd toendertijd flink door Ten Cate gepromoot en gesponsored. Henk Nauta was toen verkoopleider en stelde een Sunfishpromotieteam samen van jonge enthousiaste zeilers, die aan diverse grote zeilweken, zoals de Sneekweek, deelnamen.
Op 26 maart 1980 vond de oprichtingsvergadering plaats in het Postiljonmotel te Nulde. Het eerste voorlopige bestuur bestond uit: Jan Muntendam, Ward Eisenburg, Hans van der Brink (1ste voorzitter), Geert Dokter, Jan Dekker, Greet Dekker, Dhr. Van de Velde en Henk Nauta. Tijdens deze vergadering werd desgevraagd door Ten Cate geantwoord, dat er op dat moment 6 boten per dag gemaakt werden en dat het doel 2000 boten per jaar was! Zover is het nooit gekomen, want de productie werd door tegenvallende verkoopcijfers in Nederland en Europa in 1983 gestaakt. De mallen werden aan een Italiaans bedrijf verkocht.


In 1980 vonden op Aruba Sunfish Wereldkampioenschappen plaats en daaraan werd deelgenomen door Cor van Aanholt, Richard van der Wal, Jan Walig en Henk Nauta. Cor werd daar de eerste en tot nu toe enige  Nederlandse Sunfish Wereldkampioen.

In 1982 werd de Sunfish door het Watersportverbond toegelaten als klasse met ‘een beperkte eenheid’.

In 1983 is door Hans van de Brink de Sunfish Jaarprijs ter beschikking gesteld.

Voor Nederland was de zeilnummer range 53000-53999 gereserveerd. Toen na verloop van tijd de nummers bij Ten Cate op waren en zeilers deze zelf moesten kopen is eind 1983 besloten de ’53’ te laten vervallen (6 nummers kopen ipv 10 dus). Ook

In 1984 is de Sunfish door de International Yacht Racing Union erkend als klasse, waardoor de Sunfish in Nederland automatisch promoveerde naar Nationale Klasse. In dat jaar werd door een verbondsvertegenwoordiger de eerste gouden medaille uitgereikt aan de eerste officiele Nederlands Kampioen Sunfish: Jaap Bark.

Dat jaar vierde de SRCN het 1e lustrum met activiteiten op de Wijde Aa, waaronder lustrumwedstrijden met 36 (!) deelnemers. Daarnaast ook de eerste Teamwedstrijden, waarvoor vooral Jan Muntendam de promotor is geweest.

In Augustus 1998 maakt Paul de eerste homepage. In maart 2002 wordt het domein “sunfishklasse.nl” geregistreerd.

Eind 2017 is besloten dat de klasse stopt als actieve wedstrijdklasse in Nederland. De SRCN beperkt zich nog slechts tot het faciliteren van de Nederlandse WK deelname.

SRCN Bestuur

Voorzitter: Albert Ytsma
Penningmeester: Paul van Alphen
Secretaris: Greet Dekker-Bruning
Bestuursleden: Marie-Christine Breeveld en Terry van Velzen

SRCN Ereleden

Jan Walig †
Greet Dekker-Bruning

ISCA Life Time Members

Greet Dekker-Bruning
Gerard Vos