1995 16e Open NK Sunfish – Workum

OPEN NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN 1995.
Dit kampioenschap werd gekenmerkt door alleriei soorten weer en wind, alleen koud was het niet.
Vrijdag en zaterdag zonnig zomerweer, waarbij op zaterdag de wedstrijd uitgesteld werd vanwege te weinig wind, terwijl die toen wij eenmaal gestart waren behoorlijk kwam opzetten.
Maar de 1ste wedstrijd stond er een lekker lopend windje, die mij tot mijn grote genoegen een 6e plaats opieverde, na overigens bij de eerste 2 boeien op een 2e plaats had gelegen. Tot ieders grote verbazing lag onze zoveelvoudige kampioen, Jaap Bark, gedurende bijna de hele wedstrijd achteraan. In het laatste kruisrak echter wist hij door een “toverslag” toch als 3e te eindigen achter Paul en Jurgen.
De 2e wedstrijd op vrijdag begon het alweer aardig te waaien en daarbij ook de golven te komen, hetgeen het voor mij erg moeilijk maakt, wat ook in de uitslag bleek: een 10e plaats met alleen Jan Walig achter mij. Dit gebeurde overigens nog een paar keer, zodat hij zelfs in het eindkiassement onder mij stond. Al met al niet zijn beste wedstrijdserie.
De enige die constant zeilde, was Paul ,maar de andere zeilers wisselden zeer sterk, zodat het voor de 2e, 3e en 4e plaats nog spannend werd.
Zeer tegen de weersverwachting in, regende en waaide het op zondagmorgen. Het waaide weer te hard om te zeilen (7). Dus weer uitstel. Om een uur of 12 werd de wind iets minder, zodat met de wedstrijdleider, Gerlof v.Wieren werd afgesproken, dat de Sunfishes in ieder geval nog 2 wedstrijden zouden varen. De Randmeren moesten het zelf nog maar bekijken. Die boten kunnen nl. niet recht getrokken worden als ze omslaan en dan kunnen ze ook niet gesleept worden. Maar toen wij eenmaal aan het starten waren, kwamen er van 3 kanten hevige onweersbuien aanzetten, zodat alle boten uit veiligheidsoverwegingen weer naar de haven gedirigeerd werden. Omdat het weer onstabiel was en de buien bleven hangen, moest er jammergenoeg besloten worden om niet meer te varen. Er waren 5 wedstrijden gezeild, zodat er ook nog 1 afgetrokken kon worden; 4 wedstrijden zijn nl.nodig voor een kampioenschap.
Dus ondanks de minimale wedstrijdserie is PAUL overtuigend Nederlands Kampioen geworden, want niemand kon hem praktisch meer inhalen.

Previous post 1994 SRCN Jaarverslag
Next post 1995 PIP Interview met Paul