1998 19e Open NK Sunfish – Workum

PAUL VAN ALPHEN is voor de 4e keer op een rij Nederlands Sunfishkampioen geworden en wel door 5 van de 6 gevaren wedstrijden als eerste te eindigen; een derde plaats kon worden afgetrokken, zodat hij slechts 5 punten scoorde. Hij werd gevolgd en wel heel letterlijk door Rob van der Gulik, die met 4 tweede en 1 eerste plaats en een 5e als aftrek, Paul steeds dicht “op de hielen” zat. Vaak ronde Rob na het eerste kruisrak de bovenboei als eerste, maar Paul wist door een of andere “toverslag” in het tweede en laatste kruisrak toch meestal weer voor te komen.
Overigens was de strijd tijdens de laatste 4 wedstrijden ook heel spannend tussen Jurgen Schneider en Rob, terwijl Terry van Velzen na een slechte start op de eerste dag (2 x 9) zich de laatste 2 zeildagen van zijn beste zeilkant Net zien.
Hij was ook een van de 4 zeilers, die op zaterdag bij windkracht 6 tot 7 de 2e wedstrijd uitzeilde; de andere “giganten” waren Paul, Jurgen en Rob. De mannen waren min of meer gesloopt toen ze terugkwamen, maar werden met de nodige bewondering door de walploeg ontvangen.
Die zaterdag gingen, ondanks het weerbericht toch nog 11 sunfishzeilers het water op, maar 2 zeilers, t.w. Miranda van Boven en Richard Zuidgeest, een jonge moedige jongen, die voor het eerst met ons meevoer, kwamen al in de havenuitgang dermate in de problemen, dat zij terugkeerden. Dus toen startten er nog maar 9 boten voor de 3e wedstrijd; 7 hebben die uitgezeild, maar voor de 4e wedstrijd waren er nog maar 5 zeilers over die het geweld wilden en konden trotseren.
Wim Coppoolse, die met licht weer eigenlijk nog moet leren zeilen, voelt zich met zo’n harde wind in z’n Sunfish kennelijk “als een vis in het water”, want in de 3e wedstrijd eindigde hij als 4e achter Rob, Jurgen en Paul. Jammer voor hem, dat hij vanwege een gebroken giek in de 5e wedstrijd moest opgeven.
Hans de Waard, onze nieuwe “zeilaanwinst”; de eerste 3 wedstrijden eindigde hij nl. op de 4e, 3e en 5e plaats, terwijl hij notabene na het eerste kruisrak in de eerste wedstrijd redelijk ver vooraan lag, beleefde nog een angstig avontuur. Voor de start van de 4e wedstrijd sloeg hij door een hoge golf gewoon om en hij raakte helemaal verstrikt in z’n schoot en zat klem tussen zijn roer etc.. Allemaal heel angstig, want hij kon zichzelf niet losmaken en gelukkig was de recueboot er snel bij om hem uit z’n benarde positie te helpen en naar de kant te slepen. Al met al is hij zijn hele roer incl. helmstok kwijtgeraakt.
Zondagmorgen kon er toch nog gestart worden en al met al gingen er 9 Sunfishes het water op. Vier zeilers lieten het door materiaalbreuk afweten en de fam.Dekker had de boten al helemaal weer opgeladen, omdat het weerbericht voor zondag windkracht 7 voorspelde. Maar het blijkt alweer je moet het weer eerst maar afwachten. Die wind kwam er ook wel, maar pas laat in de middag, gelukkig! Daarom konden er op zondag toch nog 2 wedstrijden gevaren worden, hetgeen in de kopgroep niet veel verandering teweegbracht, alleen Klaus Schneider “rukte op” van de 9e naar de 5e plaats door tweemaal als 4e te eindigen.
Al met al was het ondanks het weer, het was overigens niet koud en zaterdag was het nog redelijk zonnig, een heel fijn lang zeilweekend met voor iedereen wat wils, wat de wind betrof tenminste. Er waren 16 deelnemers, van wie er 2 voor het eerst met ons meezeilden: Hans de Waard (Curacao) en Richard Zuidgeest.

Previous post 1997 SRCN Jaarverslag
Next post 1998 Sunfish Worlds report