1999 20e Open NK Sunfish – Zeewolde

Nadat de laatste jaren slechts zo’n 15 deelnemers aan de ONK meededen, telden wij dit jaar 19 zeilers, van wie de jongste 15 jaar en de oudste 74 jaar! Verheugend was, dat er behalve deze Robert Zuidgeest, ook z’n broer Richard en Mike Nuys, alle 3 leden van W.V. De Nieuwe Schans meezeilden en zelfs de wedstrijd van zaterdagmiddag met uitschieters van windkracht 6 en dientengevolge zeer hoge golven, ook uitzeilden.
Al met al was het een kampioenschap met alle soorten wind, tot zelfs geen of bijna geen wind op de laatste wedstrijd van zondag. Afzien was dat en frusterend! De een heeft dan net wel een windje en jij ligt in een “gat” te drijven. En het ergste was nog, wat mijzelf betrof en de anderen die nog na mij kwamen, dat ons geploeter niet eens gehonoreerd werd met een finishsignaal! Wij finishden later dan 20 minuten nadat nummer een (Hans de Waard) over de finishlijn ging. Op die manier kregen wij een DNF achter onze naam, dus 20 punten; ikzelf eindigde als 11, dus dat was wel heel zuur!
Opzienbarend bij dit kampioenschap was, dat Philip van Hartingsveldt, pas terug uit Curacao, met driemaal een eerste plaats en een aftrek voor een zesde, kampioen werd op “de hielen” gevolgd door Jurgen met slechts een punt verschil. Met een gelijk aantal punten eindigden Paul en Hans, maar omdat Hans 2x als tweede eindigde werd hij derde en Paul, tot ieders verbazing slechts vierde, terwijl hij de afgelopen 4 jaar elk jaar als eerste eindigde. Afgezien van de spannende en sportieve wedstrijden, was het ook een heel gezellig kampioenschap, met een gezamenlijke barbecue op vrijdagavond met heerlijk weer en dat bleef het over het algemeen, ondanks de weersvoorspellingen met onweer tot zelfs hagelbuien aan toe.
De hele serie bestond uit zes wedstrijden, waarvan de wedstrijd met het slechtste resultaat afgetrokken wordt. Voor een geldig kampioenschap moeten er overigens 5 wedstrijden gevaren worden.
OCS= te vroeg gestart / DNF= did not finish / DNC= did not compete, dus niet gestart.
In al deze gevallen kreeg je 20 punten: 19 v.h. aantal deelnemers + 1.
Paul en Hans hebben evenveel punten, maar omdat Hans 2x een tweede plaats behaalde en Paul eenmaal

Previous post 1998 SRCN Jaarverslag
Next post 1999 SRCN Jaarverslag