Youth/ Master Sunfish Worlds

Aan alles komt een einde, ook aan het twaalf dagen durende Wereldkampioenschap Sunfish zeilen, dat dit jaar Bonaire als thuisbasis had. Tijdens een spannende en tegelijk gezellige avond op het strand bij het Plaza hotel werd een driedubbel WK Sunfish besloten nadat in de voormiddag  de twee laatste races waren gevaren in de Jeugd- en Masters categorie. Die leverden nog enkele spannende momenten op omdat het enthousiasme van de deelnemers klaarblijkelijk zo aanstekelijk werkte dat ook de wind zich van zijn beste kant liet zien toen het startschot klonk. Zoals gisteren al duidelijk werd stonden de eerste plaatsen in beide categorieën al vast. Zowel Simon Gomez Ortiz uit Colombia, de op deze avond gekroonde jeugdkampioen 2019, als overall Master kampioen Alex Zimmermann uit Peru hoefden nog maar een race te winnen om hun titel binnen te halen. En dat deden ze. Beiden stonden meerdere malen op het podium om  prijzen in ontvangst te nemen.

Zoals verwacht traden meer zeilers uit Zuid Amerika voor het voetlicht, en vooral Peru scoorde frequent naast Ecuador, Chili, Guatamala, de VS en Martinique. Maar er waren ook podiumplaatsen voor de lokale zeilers en deelnemers van de buureilanden.

De eerste plaats bij de “Great Grand Masters” ging met royale voorsprong naar Poopy Marçon (FRA). De eerste plaats bij de “Grand Masters” ging naar Ton Nuijten (BON), voorzitter van het organisatie committee. De derde plaats in deze categorie ging naar Robbert Dieperink (foto). De Masters categorie was een klinkende overwinning voor Alex Zimmerman; 5 van de 9 races gewonnen, ‘slechtste’ resultaat een vierde plaats.
Ronald van Asselt
behaalde de 6e plaats en Gerard Vos de 7e.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking riep Ton Nuijten zijn team van vrijwilligers naar voren om samen met hen de dank te delen, die werd uitgesproken door de overkoepelende organisatie ISCA, vertegenwoordigd door secretaris Vicky Palmer, en het gros van de deelnemers. Ook masters kampioen Alex Zimmermann, die zelf ervaring heeft in het organiseren van grote zeilevenementen in zijn geboorteland Peru, sprak zijn grote waardering uit voor de lokale organisatie en de gastvrijheid die hij op Bonaire heeft ervaren. De avond, die jong en oud bij elkaar bracht werd besloten met een gezamenlijke bbq met muziek en dans, en een voorzichtige vooruitblik naar het volgend jaar als de vijftigste editie van de Sunfish Worlds zal worden georganiseerd. De locatie heeft de ISCA nog in beraad aldus Palmer, maar dat het evenement er komt dat is met behulp van de vaste sponsoren, zoals Sunfish fabrikant Laser Performance al zeker gesteld. Het bedrijf verkocht zo’n twintig exemplaren van de alleen in de races gebruikte boten, die voor de helft van de prijs verkrijgbaar zijn. Inclusief de zeilen met de Bonaireaanse vlag, die nog regelmatig te zien zullen zijn op de regionale wateren. Een mooie herinnering aan een geslaagd zeilevenement.

Uitslag Youth: http://sunfishworlds.org/results.aspx?e=Y&j=2019

Uitslag Masters: http://sunfishworlds.org/results.aspx?e=M&j=2019