1983 4e Open NK Sunfish – Medemblik

Het weer werkte niet mee: teveel of te weinig wind, het was alles of niets. Van de kant van Bestevaer had iedereen z’n uiterste best gedaan, daar lag het ni et aan.
Iedere zeiler kreeg bij de inschrijving door Annet Bark en Korrie Koeman koffie aangeboden met een koekje in de vorm van een Sunfish, gebakken door Korrie. Ook kreeg men tevens een wedstrijdreglement in een gloednieuw kaft.
De schippers op de startschepen “Siesta” en “Blue Ribbon” van resp. Wim . IJzerman en Peter Bongers waren zeer gastvrij, zodat het wedstrijdkomitee onbezorgd en verzorgd haar”minutieus” werk kon verrichten. Zelfs portofoons waren aanwezig voor het kontakt tussen boeienboot en startschip.
Wat dat betreft had Ineke van Leenders (wedstrijdlei(ij)dster) alles prima voorelkaar, behalve het weer!
De eerste start zaterdag 17 sept, om 15 uur – vals! Zo’n zeven te vroeg gestart en niemand, die reageerde op de toeter en de vlag, algemene terugroep. De rubberboot moest de zeilers terughalen. De tweede keer lukte de start gelukkig wel en met een goeie wind werd het een fijne wedstrijd:

 1. Jan Walig – 1. Marco IJzerman – 3. Lolke Ket.
  Zondag 18 sept, eerste start om 10 uur. Een weerbericht met windkracht 5, later op lopend naar 7-
  Wel veel wind, maar een korte baan onder de kust zou misschien nog kunnen voor het erger werd. Nou dat kon dus niet, want tijdens de startprocedure zette de wind door en de wedstrijd werd afgeblazen.
  “Alle zeilers terug naar de haven”. Maar dat was gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Zes konden niet op eigen kracht terugkomen en werden de haven binnengesIeept.
  Zaterdag 24 sept.: een behoorlijke wind, kracht 5- De eerste wedstrijd om 12 uur. Niet alle zeilers startten, want voor de jonge Sunfishzeilers was er teveel wind. De geroutineerde zeilers hadden een goede strijd:
 2. Lolke Ket – 2. Jaap Bark – 3- Jan Walig.
  De wind zette echter weer door en werd een sterke zes, zodat het komitee helaas moest besluiten de tweede wedstrijd af te gelasten.
  Tijdens de gezellige en uitstekend verzorgde barbecue in een van de grote ha Men van Conyplex op zaterdagavond, opperden enige zeilers om te proberen zondag drie wedstrijden te varen en wel om 10 uur – 12 uur en 15 uur. Tussen de eerste en tweede wedstrijd moest men dan op het water blijven en konden de overgebleven kippepoten en hamburgers worden genuttigd. Na de tweede wedstrijd zou men dan even naar de wal kunnen varen. Met een uur extra slapen door het invoeren van de wintertijd en een gunstig weerbericht met zon en windkracht 3 zou dat toch moeten lukken.
  Zondag 25 sept. 10 uur – geen wind – een dobber- en mopperpartij bij de start. Het wedstrijdcommittee Met het over zich heen gaan, maar de baan werd wel ingekort bij het tweede keer ronden van de bovenboei:
 3. Jan Walig – 2. Lolke Ket – 3- Jaap Bark.
  Na het eten van cfce poten en de hamburgers bleef de wind nog steeds weg, maar bij het eerste vlaagje werd de startprocedure op gang gezet voor de tweede wedstrijd. Ook deze werd weer afgekort en nu zelfs bij de benedenboei :
 4. Joost van Leenders – 2. Geert van Leenders – 3- Jan Walig.
  De derde wedstrijd werd zo vlug mogelijk gestart, maar ook deze kon niet helemaal worden uitgevaren. Bij de bovenboei werden de Sunfishes voor de laatste maa! gefinished:
 5. Joost van Leenders – 2. Geert van Leenders – 3. Bert van AndeI.
  Het was wel een dag waarop de deelnemers hun ziel in lijdzaamheid bezate bijv. Hans Veger en Greet Dekker hebben bij een van de starts zeker meer dan tien minuten op de startlijn liggen drijven!
  Nadat iedereen toch weer in de haven was aangekomen en de bootjes weer netjes op trailer of imperial lagen, volgde de prijsuitreiking in het gezellige cafe ’t Swarte Woifke van de fam.Brakeboer.
  Onze voorzitter, die jammergenoeg verhinderd was geweest mee te varen deelde de prijzen uit aan:
 6. Jan Walig, 11/4 punten
 7. Lolke Ket, 16,7
 8. Jaap Bark, 26,7 “

[Dit verslag werd door Ineke van Leenders geschreven voor”Bestevaer Praet^ en hier en daar bewerkt door Greet Dekker]

Previous post 1983 Sunfish Worlds report
Next post 1983 SRCN Jaarverslag