5 jaar SRCN

By Henk Nauta

De zoveelste mijlpaal is bereikt in het jonge bestaan van de Sunfishklasse; 5 jaar, het eerste lustrum. Het zijn 5 leuke jaren geweest met een gevecht voor erkenning, nationaal zowel als internationaal. In 1984 werd de eerste gouden medaille door een verbondsvertegenwoordiger uitgereikt aan de eerste officiële Nederlands kampioen Sunfish, Jaap Bark. Laten er nog velen volgen. We doen momenteel ons best de Europese kampioenschappen voor volgend jaar naar Nederland te trekken. Eén ding is zeker: de klasse is levend, levend als nooit te voren.

Het lustrum werd gehouden op de Wijde AA, nabij de Braassemermeer, op de camping waar Albert IJtsma een Sunfish-nest had gevonden. Zaterdagochtend werd de balans opgemaakt: 36 inschrijvingen voor de wedstrijden en 95 deelnemers aan de barbeque. Een groot succes bij voorbaat. Na een kop koffie werd begonnen met het optuigen en het serieuze gedeelte kon beginnen: wedstrijden.

Er stonden twee wedstrijden gepland en de eerste start vond plaats om 13.30 uur. Het was wel wennen: 36 boten op een smalle startlijn en zeg ook maar gerust een smal vaarwater. Er zijn dan ook de nodige (bijna) aanvaringen geweest. Ik zag nog een roerblad in twee helften voorbij komen, maar dat was alle echte schade voor zover ik het kon bekijken.
De zeilcondities waren prima op deze zaterdag; een leuke wind, ook al had hij de neiging af en toe uit een andere hoek te komen. Als we dan ook nog een buitje over het hoofd zien, hebben we het prima naar onze zin gehad. De tweede wedstrijd werd na een stortbui gehouden.

Het watergebeuren werd georganiseerd vanaf de “Sprotbuik” door Jan, Ineke en Kees. Dit stond borg voor een “vloeiend” verloop van de dag. Dan de avond, wat een avond was dat. Onder de hooimuts muziek, barbeque, en dansen. Nadat de bodem met kruiwagens zand was gedempt en enigszins begaanbaar was gemaakt werd het podium opgericht voor het combo.

Het kostte het bestuur overigens heel wat overedingskracht om de heren muzikanten te overtuigen dat ze echt buiten moesten spelen, want erg enthousiast waren ze daar niet over. Maar toen ze eenmaal geïnstalleerd stonden gaven ze dan ook een stukje muziek weg, dat zeker bij droeg aan de goede sfeer.
En dan de barbeque:
vlees – lekker en te veel
sauzen – ” ” ” “
stokbrood – ” ” “
drank – ” ” te weinig

De stemming zat er goed in, zelfs nieuwe dansen zijn uitgevonden: “rond de barbeque” en “the mud shuffle”
Het bestuur heeft zich en masse voor deze succesavond ingezet, maar in het bijzonder wil ik toch een pluim geven aan
Hans Veger, hij verzorgde de muziek, het vlees, de drank en de pindasaus. Greet Dekker: koffie, bekers, bestek, een verrukkelijke salade en kerrysaus En alle andere dames die sauzen hebben gemaakt: Marion, Anja en Hanny.
Als je iets bijzonder lekker vond weet je nu waar je het recept moet halen

Na een voor sommigen rustige, voor anderen minder rustige nacht de volgende dag weer in actie. Stralend weer, geen wind; precies wat besteld was voor deze dag. Na de koffie het eerste evenement: balonnen blazen. Dit werd roemrijk gewonnen door Jaap Visser, die zich als een Michelin mannetje vertoonde voor de commissie. Hij won hiermee de NLM cityhopper paraplu. Zakenmensen onder ons, wees niet bescheiden, de NLM gaf het goede voorbeeld: sponsor mee in het volgende evenement, u wordt vermeld in het programma en u helpt de club.


Na het ballonnen blazen, was het ballonnen vangen. De “Sprotbuit” voer uit en lanceerde 250 ballonnen op de Wijde AA. Je had ze moeten zien zweten, de winnaars, maar punten scoorden ze wel en lol hadden ze ook. Sunfishes met 2, 3 of hier en daar zelfs met 5 bemanningsleden aan boord, wat kan zo’n bootje toch veel hebben. 1e werd Flip van Berkel met bemanning, 2e werd de boot van de familie Dekker en 3e de familie v.d. Hul en consorten.

Na dit succesnummer de handicap race:
1) afgetuigd voor de startlijn
2) optuigen op het startsein
3) bij le boei aftuigen, peddelen naar 2e boei
4) bij 2e boei optuigen en achteruitzeilen naar de finish.

Lachen, gieren en brullen: 1e werd 53322 Ruud v.d. Brink en co. 2e werd 53409 Joost van Leenders en 3e werd 165 fam. van Rijn. Daarna pauze met overgebleven hamburgers en kippepootjes van de vorige avond.

En als afsluiting de teamwedstrijden. 5 Teams, met 6 boten ieder, streden om de wisseltroffee. Na een verwoede strijd tussen team Dekker en team Friesland ging team Dekker uiteindelijk met de prijs strijken.
Het was een gezellig weekend op een gezellige lokatie.

Dan rest mij alleen nog iedereen te bedanken die aan het succes van dit weekend hebben meegewerkt.
Op naar het volgende lustrum in 1990!

Previous post 1985 3e EK Sunfish: Roervig (DEN)
Next post 1985 6e Open NK Sunfish