1992 13e Open NK Sunfish – Alkmaardermeer

Deze kampioenschappen werden van 15 t/m 18 augustus gehouden op het Alkmaardermeer; de organisatie was in handen van het uitstekend functionerende Commite Alkmaarder Meer.
Er werd samen met de Splashes gevaren; zo’n 85, verdeeld in een A-en een B-klasse. Deze klasse voorziet toch kennelijk in een behoefte! Hoewel het gedrag van een enkele splashzeiler op het land voor wat fricties met de Sunfishzeilers zorgde, was het zeilgedrag van de jeugdige zeilers voorbeeldig.
Op een uitstel na vanwege windgebrek, viel er over weer en wind niet te klagen; voor iedereen wat wils, van weinig, matig tot hard. o kwamen de beste allround zeilers aan hun trekken en de beste bij de Sunfishes was Gijs van Omme. Hoewel dit er v66r de laatste wedstrijd niet naar uitzag, omdat Jaap Bark (al 7 keer nederlands kampioen) aan een 4e plaats voldoende had. Niemand verwachtte dan ook, dat zo’n gelouterd kampioen het zou laten afweten. Maar tot ieders grote verbazing eindigde Jaap in die cruciale wedstrijd slechts op een 13e plaats!
Gijs zeilde voor wat hij waard was en eindigde in die laatste wedstrijd als eerste en werd daardoor de nieuwe Nederlandse Kampioen 1992 met 20,1 punten, terwijl Jaap Bark met 23,4 tweede werd.
De regerend kampioen, Jan Walig, deed het deze keer niet zoals men van hem gewend was, hij werd slechts 8ste.
De 16-jarige zoon van de kampioen, Diederik, werd 5e, zodat hij zijn vader nog weleens de loef zal gaan afsteken. [verigens bleek dat al heel snel, nl. met de Alkmaardermeerweek eindigde Diederik op de eerste plaats!]
Jan Walig zeilde nu weer als vanouds, maar kon toch ook niet tegen de jeugd op; hij werd tweede met 22,5 punten, terwijl zijn (even) oude vriend Ernest Kervel van Aruba hem dicht “op de hielen” zat en met 24 punten derde werd.
Jan Dekker zeilde slechts op zondag mee; zeilde aanvankelijk vooraan, maar voer te ver door naar de gele boei i.p.v. de rode en zag toen 6 Sunfishes voor m naar de finish “spuiten”. Er woei namelijk een krachtige wind, die door de meeste Sunfishzeilers zeer op prijs werd gesteld, behalve door ondergetekende, want voor haar is dat “afzien”!
De opmerking van Jaap Keijzer in het laatste ZZV-Nieuws over de verslaggeving in de pers, kan ik van harte onderschrijven.
Wat te denken van de opmerking “deze bootjes hebben veel weg van een surfplank”.
Greet Dekker-Bruning

Previous post 1991 Primus Inter Pares (PIP)
Next post 1992 SRCN Jaarverslag