ONK 1990

Na het eerste weekend stond Jan Walig met 19,4 pnt op de 1e plaats, op de “hielen” gevolgd door Jurgen Schneider met 20,7 en Jan Dekker met 21 pnt. Onze veelvoudige kampioen Jaap kwam tot ieders verbazing en ook wel een beetje opluchting pas op de 4e plaats met maar even 31,7 pnt.
Hij had nog maar 1 wedstrijd gewonnen en dat was in voorgaande jaren wel eens anders! Al met al was het dus geweldig spannend, want er moesten nog 3 wedstrijden gevaren worden.
De 1e wedstrijd op zaterdag werd onder bar en boze omstandigheden gevaren met regenbuien, die het zicht tot een minimum beperkte en een vre-selijke draaiende wind. Jan Dekker, die op een gegeven ogenblik in een redelijke positie lag, kwam door zo’n schiftende wind helemaal achter te liggen en hield het verder jammer genoeg voor gezien. Zakelijke beslommeringen (een stand op de Hiswa te water) hadden zijn motivatie al tot een minimum beperkt.
Jaap werd in deze wedstrijd le gevolgd door Gijs, maar deze kon hem niet meer bedreigen, hoewel Gijs in de laatste wedstrijd ook als 1e eindigde. Maar hij had in het hele weekend al teveel punten opgelopen.
Jan Walig eindige dit weekend op een 5e, 7e en 4e plaats, waardoor hij zijn kansen op het kampioenschap verspeelde. Ook Jurgen redde het niet ondanks een 3e, 2e en 6e plaats, want Jaap werd in de 6e en 7e wedstrijd resp. 3e en 2e, waardoor hij in totaal 40,1 pnt had en Jurgen 40,8. Bij Jaap werd een 8e plaats d.w.z. 14 pnt. afgetrokken en bij Jurgen een 6e plaats d.w.z. 11,7 pnt, zodat Jaap met een voorsprong van 3 pnt toch weer Nederlands Kampioen werd.
Hij kon dus weer de schitterende wisselprijs en een mooi T-shirt met achterop een Sunfish-aktiefoto en voorop “NK 1990 – 1e prijs” in ontvangst nemen en uiteraard alle welgemeende felicitaties.

Previous post Rondje Tiengemeten 1990
Next post Sunfish Worlds 1991 report